Myslet jen na sebe...

26.01.2014 09:34

Mnoho lidí myslí jen a jen na sebe, na svůj profit, na zisk. A žijí život jen proto, aby získávali. Neznají mezí a jde jim jen o to jak nejvíce získat. Nemyslí na důsledky svého počínání. Neuvědomují si, že tím mohou ovlivnit životy jiných lidí, kteří díky totmuto jednání strádají, stávají se otroky.

Není nic špatného na tom, když člověk myslí na sebe, aby se mu slušně a dobře žilo. Pokud tím nepoškozuje ostatní, pokud tím nepoškozuje byť jediného člověka.

Je v pořádku, pokud podnikáme a chceme vytvářet vyšší hodnoty. Když je za naším podnikáním snaha vytvořit něco funkčního, přínosného, když svým podnikáním vytváříme férové podmínky pro lidi, kteří se stanou součástí našeho podnikání, když nejsme jediní, kdo získává. Takové podnikání je v souladu s dobrými mravy a je naprosto v pořádku. Pokud ale jediným naším cílem je vlastní prospěch a nehledíme na to, že tím poškozujeme kohokoli jiného, nebo třeba jen přírodu, jednáme proti celému vesmíru. Takové podnikání je v nepořádku.

Problémem je, že podnikatelů, kteří mají v úmyslu získávat jen sami pro sebe, je příliš mnoho a stále přibývají. Jak je to možné? Jak je možné, že je takových lidí tolik a že je jim dovoleno svou činnost vykonávat? Jak je možné, že nikdo nezasáhne? Jak je možné, že dnešní uspořádání spíše nahrává těmto "podnikatelům"? Kam se ztratila soudnost?

Vytvořili jsme si systém vlád. Kdo vládne, ovládá ty, kterým vládne. Tvoří zákony, kterými ovládá ty, kterým vládne. A pokud si to ti, jimž je vládnuto, nechají líbit, stávají se ovcemi, otroky, odevzdanými takřka na život a na smrt těm, kteří vládnou, kteří mají moc ve svých rukách. Ja se to mohlo stát, že jsme my všichni dovolili, aby se takto svět proměnil a aby se z tolika lidí stali otroci? Jak je možné, že jsme se tak moc chovali jako hloupé stádo, které se nechalo obelhat prospěcháři a darebáky? 

Historie zná jak to dopadlo, když se kdysi lidé chovali podobně. Když už bylo jednání mocných neúnosné, když se rozmohly násilnosti a nemravné vykořisťování. Přišla potopa a většina lidstva, kromě několika vyvolených, byla smetena z povrchu zemského. Můžeme tomu opravdu věřit? Víte, já osobně tomu věřím. Věřím ve vyšší vědomí, v Boha, moudrost a lásku, která neváhá zasáhnout, když už je nedobrého přespříliš.

A tak si říkám kam až to ještě bude pokračovat, jak daleko to ještě půjde, než se zase stane, že stvořiteli dojde trpělivost a zasáhne, aby ukončil to, co se děje v čím dál větším měřítku.

Celkově je moderní doba plná zvěrstev a násilností.