Nepropadejte panice, naučte se ji ovládat

22.12.2013 14:29

Někdy se stane, že nás postihne něco, co v nás vyvolá panickou reakci. To se projeví strach. Když se jím necháme unést, jen na sebe přivoláváme ty negativní věci. Jen posilujeme tu energii, která v nás tu paniku, ten strach, vyvolala. Jenže je známo, že to, na co zaměřujeme svou pozornost, zesilejeme a přitahujeme toho k sobě více.

Panika je reakce strachová, je přirozená a pochází z našich reflexivních reakcí mozku. Pochází z těch nejstarších částí mozku, kterým se říká plazí mozek. Je dobře, že ho máme, ale není dobře, když na něj dáváme až příliš a příliš podléháme jeho reakcím. Pak žijeme v sevření našich "zvířecích" instinktů. dyž se příliš necháme ovládat plazím mozkem, jednáme jako velmi jednoduchá stvoření, která neuvažují.

Jsme ale lidé a máme možnost si poradit i s těmito reflexivními reakcemi. Protože máme více mozkových možností.

Když přijde vlna paniky, první, co bychom měli udělat je zregulování dechu. Protože klidný dech je prvotní co nám dokáže pomoci k celkovému klidu. Je tedy třeba se zastavit a začít pomalu dýchat, nejlépe do břicha.

Pak se můžeme na ten strach podívat jakoby zvenku. Podívat se na něj pohledem "jiného člověka". A rozebrat si ho. Jak moc jsme v tuto chvíli ohrožení, na kolik dokážeme situaci, která ho vyvolala, řešit, nakolik to můžeme řešit nyní, v tuto chvíli. Jít krok za krokem a podívat se na ten strach jinak než jsme dosud dělali. Třeba zjistíte, že v tento okamžik v ohrožení nejsme. Že máme mnoho možností co můžeme udělat, abychom zamezili tomu, co v nás reakci strachu vyvolalo.

A z dlouhodobého hlediska je fajn naučit se se svým myšlením pracovat, zbavit se toho, co jsme se naučili během života a neslouží to k naší spokojenosti a nahradit to něčím jiným, funkčním. něčím, co nám umožní myslet jinak, co nám umožní celkově změnit pohled na svět.