Odkládání je cestou do pekla

23.12.2013 07:58

Znáte to? Potřebujete něco udělat, ale ještě na to máte nějaký čas, takže to stále odkládáte a odkládáte. Nebo ten čas ani moc nemáte, ale protože si nejste jistí, raději to odkládáte? Nechce se vám do toho, dokážete si raději vymyslet spoustu jiných činností, které v tu chvíli označíte za důležité, ale ve skutečnosti je to jen výmluva, abyste mohli odložit to, do čeho se vám nechce?

Tomuto se říká prokrastinace a může se dokonce stát zcela chorobnou, kterou je potřeba řešit skrze odborníky, psychology. Mnozí lidé jsou naprostými mistry odkládání. Jenže tato cesta nevede nikam, je to nejsnadnější způsob jak si způsobit vysokou hladinu stresu a následné vyhoření. Protože když věci odkládáme na "potom", neděláme je nikdy v klidu, ale zásadně ve stresu, ve strachu, že je nedokážeme udělat včas. Pak ta práce není udělaná s kvalitou hloubky, ale jen s kvalitou rychlosti. 

Je potřeba si uvědomit, že cokoli odložíme na "potom", stejně udělat musíme, jenže se ze záležitostí, které by byly velice snadné a jednoduché, najednou stanou noční můry. V důsledku odkládání máme pak problémy se spaním, zdravotní potíže, jsme nerudní a místo abychom si užívali života, žijeme ve strachu, že nic nezvládneme a nic se nám nedaří.

Když se naučíme přestat odkládat, ale vše si správně plánovat a dělat hned, zjistíme, že se dá život žít mnohem snadněji, bez zbytečného stresu, v klidu a pohodě. Celé kouzlo je v plánování a také ve zodpovědnosti vůči sobě samému. Uvědomění si, že když si správně naplánujeme, dokážeme si pro sebe vyhradit spoustu času a máme tak možnost daleko lépe a kvalitněji relaxovat.